Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 juni 2016
Hoge glycemische index veroorzaakt longkanker
| 13/06/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Hoge glycemische index veroorzaakt longkanker Een voedingspatroon met een hoge glycemische index (GI) staat in verband met een hoger risico op longkanker. Een verband wordt voornamelijk aangetroffen bij mannen en vrouwen die nooit in hun leven gerookt hebben. Hoewel roken veruit de belangrijkste oorzaak is van longkanker, kunnen ook niet-rokers erdoor getroffen worden. Voeding blijkt vooral bij hen een belangrijke rol te spelen.

Glycemische index is een maat voor de impact die koolhydraten op de bloedsuikerspiegel hebben. Een piek in bloedsuiker na een maaltijd zet veel processen in gang in het lichaam: zo zal de pancreas insuline gaan produceren om het suiker te verwerken. Een ander hormoon die door een hoge GI kan toenemen, is IGF, die celgroei kan stimuleren. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zijn wit brood, cornflakes, gepofte rijst en (gesuikerde) frisdrank.

Hoe ontstaat kanker?
Wat kun je doen bij een rokerslong?

Lees ook:
Broccoli beschermt de longen
Begin je dag met een lage glycemische index!>
Luchtvervuiling even dodelijk als sigarettenrook

Bronnen:
Melkonian SC, Daniel CR, Ye Y et al. Glycemic Index, glycemic Load, and lung cancer risk in non-hispanic whites. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2016 Mar;25(3):532-9

 

lijn