Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juli 2016
Langer leven met yoga
| 08/07/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Langer leven met yoga Met het ouder worden vraagt een mens zich af of hij zijn levensenergie, zijn mentale fitheid, zijn seksuele potentie en zijn onafhankelijkheid nog lang zal behouden. Yoga en meditatie zijn gedurende een duizend jaar lange traditie uit deze bekommernis ontstaan.
Een heel simpele stelling illustreert dat. Gevoelens bepalen het ademritme en de diepte van de ademhaling. Het omgekeerde geldt ook: minstens 40% van de gevoelens staat onder invloed van het adempatroon.

Kijken we naar de klinische effecten van yogatechnieken, dan zien we krachtige antiverouderingseffecten: verbetering van het lipidenprofiel in het bloed, sterkere afweer, toename van antioxidanten en daling van het lactaat in het serum.
Soms gaat de medische kracht van yoga zover dat een goed begeleide yoga beter werkt bij ernstige depressie dan het antidepressivum imipramine!
Welke ademhalingstechniek je toepast - dat van de Indiërs, de Chinezen, de Noord-Amerikaanse Indianen of de Hawaïanen - maakt niet veel uit, zolang er een meditatief aspect aan verbonden is.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Meer lezen:
Yoga vermindert angst
Tien jaar jonger door te bewegen
Groenten en fruit voor een gezonder en langer leven

Bronnen:
Brown RP, Gerbarg PL. Yoga Breathing, Meditation, and Longevity. Ann NY Acad Sci. (09) 1172: 54-62

 

lijn