Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Migraine aanvallen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 juli 2017
Meer energie voor leverpatiënten met carnitine
| 26/07/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Meer energie voor leverpatiënten met carnitine Patiënten met een ernstige leveraandoening hebben minder last van vermoeidheid als ze extra carnitine nemen. Dat staat in een studie gepubliceerd in de American journal of nutrition.
In de studie namen zestig patiënten met een leveraandoening deel. Gedurende drie maanden namen ze dagelijks vier gram carnitine. Na de studieperiode hadden ze minder last van lichamelijke en mentale vermoeidheid. Ook een aantal parameters in het bloed toonden aan dat de lever in een betere conditie was. De patiënten konden hun dagdagelijkse bezigheden beter aan.

De onderzoekers beschouwden de behandeling als nuttig om de negatieve spiraal van vermoeidheid te doorbreken. Minder vermoeidheid zorgt ervoor dat de patiënten terug meer beweging hebben, wat op zijn beurt beschermt tegen vermoeidheid.
De onderzoekers maten ook een vermindering van ammoniak in het bloed van de leverpatiënten. Ammoniak komt een weinig voor in ons lichaam, maar in te hoge concentraties is het schadelijk.

De eenvoud van het leverreinigend diëet
Hoe vermoeidheid voorkomen?

Meer lezen:
De lever is een ‘workaholic’!
Drie gratis tips voor vermoeide mensen!
Populaire pijnstiller grootste oorzaak van leverschade!

Bronnen:
Michele Malaguarnera, Marco Vacante et al. Oral acetyl-L-carnitine therapy reduces fatigue in overt hepatic encephalopathy: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.110.007393

 

lijn