Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van reuma?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 augustus 2017
Meergranen is geen 'volgranen'
| 15/08/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Meergranen is geen 'volgranen' In een volkorenbrood zijn de volledige graankorrels verwerkt (volle granen). Ze bevat daarom meer vezels en veel meer voedingsstoffen dan wit brood.
Een meergranenbrood bevat ingrediënten van meerdere soorten granen (tarwe, rogge, lijnzaad, zonnebloempitten, haver ...). Het brood ziet er donker uit, toch is de kans groot dat het vooral met geraffineerde granen bereid is. Vandaar dat meergranenbroden erg luchtig kunnen zijn.

De hele zaden die in een meergranenbrood verwerkt worden, zijn evenmin erg interessant. Die worden immers niet verteerd, tenzij je erop knabbelt.
Een vuistregel is: hoe zwaarder het brood, hoe meer vezels het bevat, en hoe 'voller' het brood. Je zult er automatisch minder van eten, wat dus ook goed is voor de lijn.

Hoe gezonder eten?
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Meer lezen:
Alternatieven voor tarwe
Volkorenproducten om af te slanken
Wit brood oorzaak van ongezond vet

Bronnen:
Roberts SB, Karl JP, Meydani M et al. Substituting whole grains for refined grains in 6-week randomized trial favorably affects energy balance parameters in healthy men and post-menopausal women. American Journal of Clinical Nutrition. 2017 doi: 10.3945/ajcn.116.139683.
Bergamo P, Maurano F et al. Immunological evaluation of the alcohol-soluble protein fraction from gluten-free grains in relation to celiac disease. Molecular Nutrition & Food Research. 11; 55(8):1266–1270

 

lijn