Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 augustus 2011
Melatonine: pijnstiller bij chronische pijn?
| 12/08/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Melatonine: pijnstiller bij chronische pijn? Een aantal kleinschalige studies heeft reeds aangetoond dat melatonine de pijn bij chronische aandoeningen vermindert, onder andere bij fibromyalgie, Chronisch vermoeidheid, Irritable-bowel syndrome (IBS) of prikkelbaar darmsyndroom en migraine. In sommige studies werd melatonine gecombineerd met een geneesmiddel; andere studies werkten enkel met melatonine.

Melatonine is een stof in het lichaam met een dubbel gezicht. In de hersenen werkt het als een slaaphormoon. De grootste hoeveelheden zitten echter in de maag en de darmen, maar de functie in de spijsvertering is nog niet helemaal bekend. Melatonine zou onder andere als antioxidant de vorming van maag- en darmzweren verhinderen.
In vele studies zagen artsen ook verbetering van de slaap. Melatonine wordt als zeer veilig ervaren, tot doseringen van 3 milligram.

Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Bronnen:
Wilhelmsen M et al. Analgesic effects of melatonin: a review of current evidence from experimental and clinical studies. J Pineal Res. 2011

 

lijn