Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
20 mei 2013
Omega-3 en pollen
| 20/05/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Omega-3 en pollen Astmalijders, allergisch voor pollen, hebben minder omega-3 in hun cellen. Hun luchtwegen zijn veel gevoeliger voor allergenen dan niet-allergische personen, en mogelijk is dat te wijten aan een tekort aan omega-3. Astmalijders hebben een minder gunstige omega-3/omega-6 verhouding, en dat is niet verwonderlijk als je weet wat er in ons westers dieet zit. Die bevat veel omega-6 maar weinig omega-3, een (wan)verhouding die ontstekingen in het lichaam reactiever maken.

Onderzoek toont dus nogmaals het belang aan van een voldoende inname van omega-3-vetzuren. Vooral de longen zijn gevoelig voor reactieve deeltjes uit de lucht, omdat ze voortdurend onder een hoge zuurstofstress staan. Een aantal studies heeft bewezen dat supplementen met omega-3 de symptomen van astma effectief kunnen onderdrukken.

Hoe geraak je van astma af?
Maatregelen tegen allergie

Meer lezen
Astmapatiënten hebben nood aan meer antioxidanten
Magnesium helpt bij astma
Vitamine C bij astma

Bronnen:
Kitz R, Rose MA, Schubert R et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and bronchial inflammation in grass pollen allergy after allergen challenge. Respiratory Medicine (2010) xx, 1e6

 

lijn