Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 maart 2019
Op zondag 31 maart start de zomertijd!
| 25/03/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Op zondag 31 maart start de zomertijd! In de nacht van zaterdag op zondag 31 maart start de zomertijd. Iedereen slaapt die nacht één uur minder, indien men op de gebruikelijke tijd opstaat. De westerse wereld gaat dus door met de zomertijd, en dit niettegenstaande de vele wetenschappelijke rapporten die waarschuwen voor gezondheidsproblemen bij zieke en gezonde mensen. Onderzoekers van de Universiteit van Turku in Finland Zomertijd stelden vast dat het voor- of achteruit zetten van de klok tijdelijk de kans op het krijgen van een beroerte verhoogt.

De overschakeling naar de zomertijd verstoort onze biologische klok, waardoor zeer veel lichaamsprocessen ook ontregeld worden. Ook de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt uit zijn normale ritme gebracht. Sommige mensen hebben slechts enkele dagen nodig om zich aan te passen aan het zomeruur, anderen hebben een aantal weken nodig.
De aanpassing is moeilijker bij de mensen die ouder zijn dan 35 jaar of jonger dan 12 jaar. Ook depressieve mensen lijden duidelijk meer bij de overgang naar het zomeruur.
Wetenschappers geven mensen de raad om een NADH- of melatonine-supplement te bestellen. Melatonine is het slaaphormoon en NADH is een anti-jetlag preparaat dat uurverschillen op een veilige manier neutraliseert.

Hoe lentemoeheid voorkomen?
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Lees ook:
Slapeloosheid
Zomertijd en vermoeidheid?>
De zomertijd bedreigt uw hart!

Bronnen:
Lahti TA, Leppämäki S, Ojanen SM, Haukka J, Tuulio-Henriksson A, Lönnqvist J, Partonen T.
Transition into daylight saving time influences the fragmentation of the rest-activity cycle.
J Circadian Rhythms. 06 01 19;4:1
Does daylight saving time increase risk of stroke? American Academy of Neurology (AAN), press release. 29 February 2016.

 

lijn