Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 juni 2017
Resveratrol verlicht osteoartritis
| 19/06/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Resveratrol verlicht osteoartritis Resveratrol is een natuurlijke polyfenol, die vooral rijk aanwezig is in rode druiven, en dus ook in rode wijn. Het is een sterke antioxidant, maar blijkt ook nog andere nuttige invloeden te hebben op de menselijke stofwisseling. Zo heeft het een beschermende en anti-inflammatoire werking, wat nuttig is zowel bij artrose of gewrichtsklachten als obesitas.

In een dierenstudie werd het effect van resveratrol uitgetest op obesitas gerelateerde osteo. De muizen, die vooraf een vetrijk dieet kregen tot ze voornoemde problemen vertoonden, kregen dan gedurende 3 maand resveratrol in de voeding, in twee verschillende doses. De dieren verloren geen gewicht, maar in de groep die de hoogste dosis kreeg was er wel een duidelijke verbetering van de symptomen van osteoartritis. Tevens was er een duidelijke verlaging van de ontstekingsmarkers.

De onderzoekers besluiten dat resveratrol interessant zou kunnen zijn om osteoartritis te verlichten bij de mens. Maar de gebruikte dosis (45 mg/kg) is allicht te hoog om het effect te proberen bereiken met rode wijn.

Artritis wegeten
Hoe gewrichtsklachten vermijden?

Meer lezen:
Artritis (ontstoken gewrichten)
'Nutraceuticals' tegen obesitas
Rode wijn verbetert bloedstroom

Bronnen:
Jiang M et al. Oral Administration of Resveratrol Alleviates Osteoarthritis Pathology in C57BL/6J Mice Model Induced by a High-Fat Diet. Mediators Inflamm. 2017;2017:7659023. Epub 2017 Jan 29.

 

lijn