Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 oktober 2013
Slaapgebrek bepaalt slechte voedingskeuze
| 24/10/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Slaapgebrek bepaalt slechte voedingskeuze Een studie bij duizend personen toonde zeer duidelijk aan dat er een verband bestaat tussen te weinig nachtrust en minder goed geïnspireerde eetgewoonten. De juiste hoeveelheid slaap is voor ieder mens verschillend.
Wil je weten hoeveel uur slaap je echt nodig hebt?
Doe dan de volgende eenvoudige test. Profiteer van een weekje vakantie om eerst twee tot drie nachten bij te slapen. Maak geen gebruik van een wekker. Na drie nachten zal je merken dat het aantal uren slaap vermindert in vergelijking met de eerste slaaprecuperatienachten. Noteer vanaf nacht vier tot nacht zeven de gemiddelde duur van je nachtrust zonder dat er een wekker is die je natuurlijke rustritme verstoord.

Op deze wijze weet je na een week precies hoeveel uren slaap je zeker nodig hebt. Bij veel mensen is dat zeven tot acht uur rusten per etmaal, langslapers hebben misschien tien uur nodig en kortslapers zijn in staat om met vijf tot zes uur nachtrust perfect uitgerust te zijn. Hou in ieder geval rekening met het type slaper dat je bent. Mensen die dat niet doen en van te weinig nachtrust genieten zullen, door hormonale veranderingen in het lichaam die tot stand komen door slaapgebrek automatisch veel grijpen naar calorierijke voeding. Het lichaam probeert op deze wijze het gebrek aan energie te compenseren.
Mensen die voldoende slapen, beschikken over voldoende energie en zullen minder de neiging hebben voor calorierijk voedsel te kiezen. Vermageren of op gewicht blijven doe je dus voor een deel tijdens je slaap. Zalig toch!

Overgewicht voorkomen
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Meer lezen:
Slaapmiddel veroorzaakt dementie
Betere slaap vraagt om verandering van gedrag!
Antioxidanten bij slaapapneu

Bronnen:
Marshall NS, Glozier N, Grunstein RR.
Is sleep duration related to obesity? A critical review of the epidemiological evidence.
Sleep Med Rev. 08 05 14.

 

lijn