Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van hartritmestoornissen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 juni 2015
Te warme dranken verhogen kans op slokdarmkanker
| 16/06/2015 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Te warme dranken verhogen kans op slokdarmkanker Mensen die ervan houden om thee, koffie, soep of andere dranken zeer warm te drinken, verhogen hun risico om slokdarmkanker te krijgen. Dat bleek alvast uit een Iraanse studie. Iranezen tellen de meeste gevallen van slokdarmkanker, terwijl ze geen alcohol drinken of sigaretten roken. Beide laatst genoemde factoren vormen in onze Westerse landen de hoofdoorzaak voor deze vorm van kanker. Slokdarmkanker doodt ieder jaar meer dan een half miljoen mensen. Het viel de Aziatische wetenschappers op dat patiënten met slokdarmkanker vooral personen waren die ervan hielden hete dranken te consumeren.

De onderzoekers stelden vast dat hete thee drinken (65 tot 69 graden Celsius) de kans op slokdarmkanker meer dan verdubbelt. Hete dranken beschadigen de slokdarm en maken die veel meer vatbaar voor mutagene factoren, waaronder kankerverwekkende stoffen.

Hoe alcoholproblemen voorkomen?
Hoe de zin in een sigaret verminderen?

Lees ook:
Groene thee tegen huidkanker
Goede mondhygiëne met groene thee
Koffie en gezondheid

Bronnen:
David C Whiteman. Hot tea and increased risk of oesophageal cancer. BMJ 09;338.

Farhad Islami et al. Tea drinking habits and oesophageal cancer in a high risk area in northern Iran: population based case-control study. BMJ 09;338.

 

lijn