Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 maart 2017
Veel vetten of veel koolhydraten?
| 09/03/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Veel vetten of veel koolhydraten? De voedingswetenschappen hebben grote flaters begaan in het verleden. Lange tijd moesten we vetten mijden om gezond te blijven. Niet alleen was dit een verkeerd advies, het heeft ook averechts uitgedraaid.
In de jaren vijftig trokken wetenschappers verkeerde conclusies uit bevolkingsstudies. Ze viseerden vetten als enige oorzaak van zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten. Recente studies geven een genuanceerder beeld: een dieet rijk aan vetten en arm aan koolhydraten werkt minstens even goed om te vermageren!
Dezelfde studies brengen ook enkele zwakheden aan het licht van dergelijke diëten: weinig koolhydraten staan quasi gelijk aan een vezelarm dieet, en vezels zijn nu wel erg belangrijk voor je gezondheid. Zowel bij een vetrijk als een koolhydraatrijk rijk dieet is de kans op tekorten aan voedingstekorten groot.

Dus wat moet het zijn?
Een voeding arm aan alles wat overbodig is: suiker, boter, room, zout ... Beschouw groenten en fruit als de basis en tel dan pas de calorieën van aardappelen en boterhammen erbij. Vetten hoef je niet speciaal te mijden als je de juiste vetten maar kiest: olijfolie, noten, vis , kokosvet ...

Overgewicht voorkomen
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Vetten die helpen om af te slanken
Vetten zijn nooit ongezond geweest
Vermijd transvetten als de pest

Bronnen:
Johnson RK. Weighing in on added sugars and health. J Am Dietet Assoc.; doi: 10.1016

 

lijn