Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
11 september 2019
Verslaafd aan hoge glycemische index?
| 11/09/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Verslaafd aan hoge glycemische index? Een studie heeft onomstotelijk vastgesteld dat 'snelle koolhydraten' dezelfde hersengebieden activeren als drugs. De onderzoeksgroep van David Ludwig (Boston Children's Hospital) nodigde zwaarlijvige mannen uit om een milkshake te komen drinken. De onderzoekers hadden twee milkshakes bereid: één met snelle koolhydraten (hoge GI) en een andere met traag afbreekbare koolhydraten (lage GI).
Tijdens de volgende vier uren werden de mannen onderworpen aan testen, waaronder hersenscans.

Inderdaad: de hoge GI-milkshake veroorzaakt een snelle stijging van bloedglucose, gevolgd door een 'vrije val' van de bloedglucose, enkele uren later. Die scherpe daling van bloedglucose ging gepaard met grote honger: ook dat viel af te lezen uit de hersenscans.
De boodschap is duidelijk: voeding met een hoge glycemische index is niet geschikt voor de mens. Vermijd suiker, wit brood en aardappelen. Kies voor producten met volle granen, kleine aardappelen in schil en zilvervliesrijst. En zelfs in dat geval: eet koolhydraten met mate en vervang ze door groenten en fruit.

Hoe gezonder eten?
Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Meer lezen:
Junkfood is het meest verslavend
Ontbijt met een lage glycemische index!>
Sneller afslanken dankzij lage glycemische index

Bronnen:
Belinda S Lennerz, David C Alsop, Laura M Holsen, Emily Stern, Rafael Rojas, Cara B Ebbeling, Jill M Goldstein, and David S Ludwig. Effects of dietary glycemic index on brain regions related to reward and craving in men. Am J Clin Nutr, June 26, 2013 DOI: 10.3945/ajcn.113.064113

 

lijn