Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
18 maart 2016
Vetarm dieet veroorzaakt hogere calorie-inname
| 18/03/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Vetarm dieet veroorzaakt hogere calorie-inname Mensen die vetarm eten omdat ze willen vermageren, gebruiken in sommige gevallen maar liefst 45 procent calorieën meer dan ze willen.
Korter leven door ongezonde voeding
"Mensen beseffen doorgaans niet dat vetarme voeding niet hetzelfde is als calorie-arm eten." Zo vat Brian Wansink, professor voedingswetenschappen aan de Amerikaanse Cornell universiteit, de conclusies samen van het onderzoek dat hij leidde.

"Vet wordt in veel gevallen gewoonweg vervangen door suikers. Als gevolg daarvan bevatten vetarme snacks in de meeste gevallen hooguit zo'n 11 procent calorieën minder dan gewone snacks, terwijl gebruikers ervan blijken uit te gaan dat ze hun calorie-inname bijna halveren". Er is ook het feit dat vet in eten de mens een voldaan gevoel geeft en dat de alternatieven dat ontberen. En dat brengt de gebruiker er weer toe grotere hoeveelheden te eten, waardoor hij of zij meer calorieën binnenkrijgt.

Hoe gezonder eten?
Gezond vermageren, hoe doe je dat?
Goede gewoonten voorkomen zwaarlijvigheid

Lees ook:
Calorieën tellen helpt niet altijd
Olijfolie is onmisbaar in de keuken voor je gezondheid
Cholesterolverlaging: beter gezonde dan vetarme voeding

Bronnen:
Wansink, Brian and Pierre Chandon (2006), "Can "Low Fat" Nutrition Labels Lead to Obesity?," Journal of Marketing Research, 43:4 (November), 605-17.

 

lijn