Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
24 juli 2015
Waarom kan aspartaam toxische reacties veroorzaken?
| 24/07/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom kan aspartaam toxische reacties veroorzaken? Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in vele dieet- en lightproducten gebruikt wordt.
Aspartaam is onweerlegbaar een toxische stof:

1. Het lichaam zet aspartaam om naar methanol. Methanol wordt op zijn beurt omgezet naar het giftige formaldehyde.

2. Aspartaam bestaat onder andere uit fenylalanine en aspartaat. Hoewel dit twee natuurlijke stoffen zijn, mogen ze niet te snel in het bloed opgenomen worden. Het zijn neurotransmitters: ze activeren zenuwcellen in de hersenen en in het hart. In een al wat oudere studie ondervond 16 % van een groep van 200 hartpatiënten een verandering van het hartritme na inname van aspartaam.

3. Diketopiperazine is een kankerverwekkende stof die ook uit aspartaam ontstaat.
Voorstanders (de industrie) beweren dat aspartaam in lage doseringen veilig is voor consumptie. De stoffen die gevormd worden, zal het lichaam meestal snel verwijderen. Toch blijkt uit verschillende gevalstudies en rapporten dat aspartaam bij bepaalde mensen ernstige reacties kan opwekken!

De Amerikaanse voedselinstanties ontvingen sinds 1987 duizenden klachten over aspartaam vanwege symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, diarree, misselijkheid, buikpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, huiduitslag, tintelingen en toevallen. Ondervind je gelijkaardige symptomen, dan kan het nooit kwaad om aspartaam voor enkele weken strikt te mijden.

Overgewicht voorkomen
Hartritmestoornissen: preventie

Meer lezen:
Is aspartaam echt veilig?
Zal stevia onze gezondheid redden?
Aspartaam veroorzaakt gewichtstoename

Bronnen:
Burkhart CG. ‘Lone’ atrial fibrillation precipitated by monosodium glutamate and aspartame. Int J Card. 09 doi:10.1016/j.ijcard.09.01.028
Clarke J. Aspartame concerns. An overview for health professionals. Additive Survivors' Network, Glasgow

 

lijn