Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 augustus 2017
Welterusten met zink
| 08/08/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Welterusten met zink Zink verbetert de slaap en verkort de periode om slaap te vatten. Dat hebben Japanse onderzoekers aangetoond in een studie waarin deelnemers zinkrijke voeding, een zinksupplement of placebo kregen. De onderzoekers maakten hun resultaten hard door de slaap objectief te meten, waarbij de bewegingen van de deelnemer tijdens de nacht gemonitord worden.

De onderzoekers hadden daarbij ook astaxanthine getest, een carotenoïde uit krill en algen. Astaxanthine kan binden aan zink en mogelijk de opname van zink verhogen. Deze studie kon dat effect van astaxanthine niet bevestigen. De serumwaarde voor zink was bovendien in alle deelnemersgroepen dezelfde, ook in de groep die geen zink had genomen. Serumwaarde van zink is dus geen goede weergave van zinktekort.

Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Lees ook:
Betere vertering met zink?>
Alzheimer gevolg van slapeloosheid?>
Mobiele telefoon op nachtkastje verstoort nachtrust

Bronnen:
Saito H, Cherasse Y, Suzuki R et al. Zinc-rich oysters as well as zinc-yeast- and astaxanthin-enriched food improved sleep efficiency and sleep onset in a randomized controlled trial of healthy individuals. Mol Nutr Food Res. 2017 May;61(5). doi: 10.1002/mnfr.201600882

 

lijn