ABC GEZONDHEID - Artikels
27 oktober 2017
Zoetstoffen nu ook gelinkt aan beroerte en dementie
| 27/10/2017 |
| 27/10/2017 |


Een grootschalige studie over 10 jaar stelde bovendien vast dat het regelmatig drinken van kunstmatig gezoete frisdranken het risico op beroerte, dementie en Alzheimer bijna verdrievoudigt. Het risico is al aanwezig bij 1 consumptie per dag, en verhoogt met aantal en tijd. Gesuikerde softdrinks zijn niet geassocieerd met beroerte en dementie, maar hebben wel de andere nadelen…
Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?
Vasculaire dementie: Hoe risico beperken?
Meer lezen:
Minimaliseer het risico op dementie!>
Zoetstoffen veroorzaken overgewicht, diabetes en hartziekten
Suikervervangers verstoren eetgedrag en veroorzaken gewichtstoename
Bronnen:
Pase MP et al. Sugar- and Artificially Sweetened Beverages and the Risks of Incident Stroke and Dementia. A Prospective Cohort Study. Stroke 2017;48:1139-1146.
https://depts.washington.edu/neurolog/images/pdf/soda-and-stroke.pdf
Feehley T, Nagler CR. Health: The weighty costs of non-caloric sweeteners. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):176-7.
Gardener H et al. Diet Soft Drink Consumption is Associated with an Increased Risk of Vascular Events in the Northern Manhattan Study. J Gen Intern Med. 2012 Sep; 27(9): 1120–1126.
Suez J et al. Non-caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges. Gut Microbes. 2015;6(2):149-55.
Pase MP et al. Sugar- and Artificially Sweetened Beverages and the Risks of Incident Stroke and Dementia. A Prospective Cohort Study. Stroke 2017;48:1139-1146.
https://depts.washington.edu/neurolog/images/pdf/soda-and-stroke.pdf
Feehley T, Nagler CR. Health: The weighty costs of non-caloric sweeteners. Nature. 2014 Oct 9;514(7521):176-7.
Gardener H et al. Diet Soft Drink Consumption is Associated with an Increased Risk of Vascular Events in the Northern Manhattan Study. J Gen Intern Med. 2012 Sep; 27(9): 1120–1126.
Suez J et al. Non-caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges. Gut Microbes. 2015;6(2):149-55.
