Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 augustus 2018
Antioxidanten beschermen tegen darmtumoren
| 23/08/2018 |
Terug Verstuur link
lijn
Antioxidanten beschermen tegen darmtumoren Patiënten die hun darmpoliepen laten verwijderen, hebben een grote kans op terugkeer van poliepen. Poliepen zijn het begin van goedaardige tumoren en kunnen een voorbode zijn van darmkanker. Antioxidanten verlagen het risico op de terugkeer van goedaardige darmtumoren met bijna 40%, dat bleek uit een langdurige studie uit Italië.

De deelnemers van de studie hadden allemaal al eens een operatie ondergaan om poliepen uit de darm te verwijderen. Ze moesten gedurende enkele jaren een supplement nemen dat selenium, zink, vitamine A, vitamine C en vitamine E bevatte. Terugkeer van de poliepen daalde gevoelig door het supplement te nemen. Darmkanker is een veel voorkomende en gevaarlijke kanker. Gelukkig kun je veel doen om darmkanker te voorkomen, zoals een gezonde leefstijl erop nahouden.

Hoe voorkom je darmkanker!
Darmverzorgende tips

Meer lezen:
Risico's van maagzuurremmers
De averechtse effecten van kankerscreening
Appel-flavonoïden beschermen tegen DNA-schade

Bronnen:
Bonelli L, Puntoni M et al. Antioxidant supplement and long-term reduction of recurrent adenomas of the large bowel. A double-blind randomized trial. J Gastroenterol. 12 10 13.

 

lijn