Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
26 juli 2016
Astmapatiënten hebben nood aan antioxidanten
| 26/07/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Astmapatiënten hebben nood aan antioxidanten De laatste decennia zijn we minder en minder antioxidanten gaan eten. Mogelijk is dat een oorzaak van de enorme toename aan astmapatiënten.
Onderzoek uit Australië, een land met veel astmalijders, bestudeerde het effect van lycopeen op de luchtwegen. Met behulp van een tomatenextract toonden de onderzoekers een ontstekingsremmende werking op de luchtwegen aan. Lycopeen is een sterk antioxidant die de rode kleur geeft aan tomaten en watermeloenen.

Een tekort aan antioxidanten verhoogt de oxidatieve stress in de luchtwegen. Meer witte bloedcellen worden hierdoor geactiveerd en gaan ontstekingsreacties veroorzaken. Een astma-aanval is in feite niet meer dan een uit de hand gelopen ontstekingsreactie, vaak van allergische aard. Te weinig antioxidanten maken astmapatiënten dus gevoeliger voor een allergische reactie.
Ook andere antioxidanten zijn ondermaats aanwezig bij de astmapatiënt, zoals vitamine C en vitamine E.

Hoe geraak je van astma af?
Maatregelen tegen allergie

Meer lezen:
Juist ademhalen bij astma
Biovoeding bevat meer antioxidantena>
Paracetamol verhoogt astma

Bronnen:
Hazlewood LC, Wood LG et al. Dietary lycopene supplementation suppresses Th2 responses and lung eosinophilia in a mouse model of allergic asthma. J Nutr Biochem. 10; doi:10.1016/j.jnutbio.09.12.003

 

lijn