Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
15 januari 2014
De kracht van krachttraining
| 15/01/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
De kracht van krachttraining Beweging is uitermate belangrijk om je lichaam in topvorm te houden, op alle vlakken. Een blokje om joggen of op de hometrainer fietsen zijn activiteiten die je hart sneller doen kloppen. Maar daardoor verliezen we de voordelen van krachttraining uit het oog. Krachttraining is niet uitsluitend weggelegd voor jongeren, om een gespierd lichaam te krijgen.

Gemiddeld zal een 70-jarige man of vrouw een kwart aan spierkracht verloren hebben ten opzichte van wat hij/zij op 30-jarige leeftijd had. Door spiermassa te verliezen, verlies je een belangrijke reserve van proteïnen en voedingsstoffen in het lichaam. De spieren vormen een belangrijke buffer om de glucosespiegel laag te houden. Wanneer je spiermassa verliest, verhoog je het risico op artrose, osteoporose en valpartijen.
Krachttraining hoeft niet heftig te zijn, je hoeft je niet uit te sloven. Bouw een evenwichtig programma op die je langdurig kunt volhouden.

Slappe spieren voorkomen
Hoe peesklachten voorkomen?
Spierverrekkingen, neen dank u!

Meer lezen:
Vitamine D maakt je sterker
Meer spiermassa dankzij omega-3
Steeds meer mensen lijden aan spierzwakte

Bronnen:
Beltran Valls MR, Dimauro I et al. Explosive type of moderate-resistance training induces functional, cardiovascular, and molecular adaptations in the elderly. Age (Dordr). 2013 Oct 18

 

lijn