Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 september 2017
Folaat beschermt tegen slokdarmkanker
| 01/09/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Folaat beschermt tegen slokdarmkanker Folaat, - foliumzuur of vitamine B9 – is een belangrijke vitamine
die tussenkomt in talloze processen in de menselijke stofwisseling. Vooral bekend als essentieel tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het kind. Maar B9 blijft belangrijk gedurende het hele leven.

Uit analyse van wetenschappelijke studies bleek er een rechtstreeks verband tussen de folaat-inname en het risico op slokdarmkanker. In de groepen met de hoogste folaatinname (via groenten en/of suppletie) kwam veel minder slokdarmkanker voor, bij de laagste inname was het risico zowat de helft hoger. 100 µg/dag zou het risico al verminderen met 12%.

NB. Folaat is de vorm zoals deze in de natuur voorkomt, foliumzuur is de stabiele vorm die in supplementen gebruikt wordt. Folaat behoort tot de groep van de B-vitamines (B9, soms ook B10/11 genoemd) en hoort altijd in combinatie met de andere B-vitamines genomen te worden omwille van de synergie.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe voorkom je darmkanker!

Meer lezen:
Bloeddruk verlagen met foliumzuur
Te warme dranken verhogen kans op slokdarmkanker
B-vitaminen helpen senioren beschermen tegen kanker

Bronnen:
Zhao Y et al. Folate intake, serum folate levels and esophageal cancer risk: an overall and dose-response meta-analysis. Oncotarget. 2017; 8:10458-10469.

 

lijn