Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 oktober 2015
Is sauna goed voor reuma?
| 29/10/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Is sauna goed voor reuma? Al in de oudheid maken artsen gebruik van warmte als behandeling tegen reuma (artritis). Denk aan warme compressen en (stoom)baden. Sauna's zijn niet meer dan een variant op dit thema. Ondanks dat iedereen verkwikt uit een sauna stapt, zijn er weinig studies gedaan over de werkelijke medische waarde. Sauna blijft daarom in de wellness-sector hangen. Een alternatief voor klassieke sauna is infraroodsauna, ook wel 'droge sauna' genoemd.

Een Nederlandse studie vormt hierop een uitzondering. Deze studie vond dat patiënten met reumatische artritis en met ankylosing spondylitis (gewrichtsontstekingen aan de wervelkolom) minder pijn hebben na acht infrarood saunakuren. Vermoeidheid en stramme ledematen verminderen ook. Sommige van die effecten blijken van korte duur te zijn, maar de lichamelijke en emotionele conditie is vier weken na laatste behandeling nog steeds verbeterd.

Artritis wegeten
Reuma: bewegen maar niet overbelasten
Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?

Lees ook:
Hoe gezond is sauna?
Vette vis tegen artritispijn
Darmkuur tegen klachten van reuma

Bronnen:
Oosterveld FG, Rasker JJ, Floors M et al. Infrared sauna in patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis. A pilot study showing good tolerance, short-term improvement of pain and stiffness, and a trend towards long-term beneficial effects. Clin Rheumatol. 2009 Jan;28(1):29-34

 

lijn