Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
13 mei 2013
Selenium kan prostaatkanker voorkomen
| 13/05/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Selenium kan prostaatkanker voorkomen Mannen die roken of in zwaar vervuilde steden wonen, kunnen baat hebben bij een verhoogde inname van het spoorelement selenium, een spoorelement dat wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vis en noten. Het blijkt dat selenium de rem kan zetten op het kankerverwekkende effect van cadmium, een zwaar metaal dat vooral wordt aangetroffen in tabak en luchtvervuiling. Volgens een Duits onderzoek is het vermogen van selenium om zich te binden aan zware metalen vooral belangrijk in de prostaatklier: het is immers bekend dat cadmium daar kanker bevordert.

Europa behoort tot een deel van de wereld dat relatief weinig selenium in de landbouwgrond heeft in vergelijking met andere gebieden. Een gemiddeld Europees dieet zou iets tussen 30 en 50 microgram selenium bieden, maar volgens een Amerikaanse studie, waarin het kankerpreventieve effect van selenium werd getest, was er 200 microgram per dag nodig (in de vorm van een supplement) om een kankerbeschermend effect te verkrijgen.
In deze studie konden onderzoekers 63% minder prostaatkanker aantonen bij degenen die selenium namen, vergeleken met proefpersonen die identieke placebopillen kregen.

Preventieve maatregelen tegen prostaatklachten
Afweerverhogende voedingsstoffen

Lees ook:
Prostaatproblemen
Lycopeen (ketchup) beschermt de prostaat

Bronnen:
1) Biol Trace Elem Res, 20 februari 2010
2) JAMA. 1996, 25 dec;276(24):1957-63.

 

lijn