Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 januari 2014
Studie toont nieuwe aardingseffecten op het lichaam
| 10/01/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Studie toont nieuwe aardingseffecten op het lichaam 's Ochtends met blote voeten door het gras lopen is een oud volksadvies om de dag goed te beginnen. Wetenschappers hebben alweer kunnen vaststellen dat elektrostatisch contact met de aarde opmerkelijke effecten heeft. In Polen namen vrijwilligers deel aan een fietstest: een groep werd geaard, en andere groep niet. Na 30 minuten trappen zagen de onderzoekers een lager ureumgehalte in het bloed bij de geaarde fietsers. Na 40 minuten was er bij hen ook minder creatinine in het bloed.

Ureum en creatinine zijn afbraakproducten van de spieren die na elke fysieke inspanning in het bloed verschijnen. De onderzoekers zien twee verklaringen voor deze effecten: aarding verbetert de werking van de nieren of aarding beschermt de spieren tegen afbraak. Elektrische ladingen spelen een grote rol in de uitscheiding van stoffen naar de urine of in de afbraak van proteïnen in de lever of de spieren. Hoe aarding hierin een rol speelt, moeten onderzoekers nog uitzoeken.

De geneeskracht van de aarde
Hoe spierkrampen vermijden?

Meer lezen:
Aardingslaken
Betere slaap door aarding
Minder spierpijn door aarding
Natuurlijke middelen tegen slecht werkende nieren

Bronnen:
Sokal P, Jastrzębski Z et al. Differences in Blood Urea and Creatinine Concentrations in Earthed and Unearthed Subjects during Cycling Exercise and Recovery. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:382643

 

lijn