Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
2 juli 2019
Verstoring biologische klok leidt tot overgewicht
| 02/07/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Verstoring biologische klok leidt tot overgewicht 's Nachts slapen wij en overdag zijn we actief. Dit ritme is vastgelegd in de biologische klok van het lichaam, die zich in de hersenen bevindt. Maar de biologische klok bepaalt niet alleen de slaap, maar ook wanneer bij voorkeur de voedselinname moet plaatsvinden. Tijdens de wakkere fase gaat het lichaam suikers uit de voeding aanwenden voor energie, maar tijdens de slaapfase worden de suikers gebruikt om vetten aan te maken.

Daarom is het goed om tussen avondmaal en ontbijt niets meer te eten. Het lichaam is dan bezig met herstel van zijn functies; de spijsvertering zou dit herstel alleen maar verstoren. Bij muizen werd aangetoond dat de biologische klok zelf ontregeld geraakt door vetrijke voeding! Door de storing in de biologische klok wordt er relatief meer vetweefsel geproduceerd tijdens de wakkere fase, terwijl er dan normaal vetten verbrand moeten worden.

Overgewicht voorkomen
Hoe de ademhaling verbeteren tijdens de slaap?

Meer lezen:
Niet eten na zeven uur 's avonds
Betere slaapkwaliteit met melatonine
Mobiele telefoon op nachtkastje verstoort nachtrust

Bronnen:
Shu-Qun Shi, Tasneem S. Ansari, Owen P. Mcguinness, David H. Wasserman, Carl Hirschie Johnson. Circadian Disruption Leads to Insulin Resistance and Obesity. Current Biology, 21 02 13

 

lijn