Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 april 2014
Vitamine C bij bloedarmoede
| 23/04/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine C bij bloedarmoede Artsen denken dat bloedarmoede een gevolg is van ijzertekort, maar soms ligt het probleem elders. Een studie bewees dat zowel ijzer- als vitamine C-suppletie (beide intraveneus) bloedarmoede kunnen opheffen. Omdat ijzer ook schadelijke effecten heeft in het lichaam, is vitamine C dan geen betere optie?

De vaststellingen werden gedaan bij nierpatiënten die dialyse ondergingen. Soms is ijzertekort niet het probleem, wel de manier waarop in het bloed omgegaan wordt met ijzer. Onder hoge oxidatieve stress en massale ontstekingen zal ijzer niet beschikbaar zijn voor de rode bloedcellen. Te weinig rode bloedcellen geeft snel vermoeidheidsverschijnselen.
Vitamine C vormt de eerste 'antioxidant linie' in het bloed, dat betekent ook dat vitamine C het snelst verdwijnt. De voorraad vitamine C moet dus regelmatig aangevuld worden.

IJzeraanvoer optimaliseren
Hoe bloedarmoede voorkomen?
Hoe ijzertekort voorkomen ?

Meer lezen:
Vitamine C vermindert vermoeidheid
Vitamine C bevordert ijzeropname bij zwangere vrouwen
Verhoogd risico op hartklachten door bloedarmoede

Bronnen:
Sedigh O, Makhlough A et al. Comparative study of intravenous iron versus intravenous ascorbic acid for treatment of functional iron deficiency in patients under hemodialysis. Nephrourol Mon. 2013 September; 5(4): 913–917

 

lijn