Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 december 2016
Yoga erkent als immaterieel cultureel erfgoed
| 22/12/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Yoga erkent als immaterieel cultureel erfgoed UNESCO omschrijft yoga als 'lichamelijke oefeningen, meditatie, ademhalingsoefeningen en andere technieken om het "mentale, spirituele en lichamelijke welzijn te bevorderen". De Indiase traditie wordt nu erkend als ‘levend erfgoed’. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

De filosofie achter dit oude Indiase gebruik, zo schrijft UNESCO, heeft India gevormd als maatschappij. Alles staat in dienst om geest, lichaam en ziel in harmonie te brengen. Daarom wordt yoga uitgeoefend door jong en oud, waarbij onderscheid van klasse, sekse en religie niet van belang is. Dit ethos heeft wereldwijd veel draagvlak gekregen. Yoga is nu zeer bekend.
De werelderfgoedlijst omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Unesco nam ook al Cubaanse Rumba en de Belgische biercultuur op tot dezelfde lijst.

Hoe stress voorkomen?
Wat kun je doen bij fibromyalgie?

Meer lezen:
Yoga vermindert angst
Langer leven met yoga
Yoga en meditatie tegen dementie

Bronnen:
http://www.unesco.org/culture/ich/en/RL/yoga-01163

 

lijn