Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 juli 2017
Zwarte komijn en honing tegen maaginfectie en –klachten
| 10/07/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Zwarte komijn en honing tegen maaginfectie en –klachten Helicobacter pylori is een zeer veel voorkomende en wereldwijd verspreide maaginfectie, geassocieerd met maagzweren en maagkanker. Ook zure oprispingen en brandend maagzuur zijn zeer frequente én vervelende problemen die hier ook een rol in spelen. En beide problemen worden massief behandeld met antibiotica en maagzuuurremmers, goed voor een flinke hap uit het gezondheidsbudget. Zowel de antibioticabehandeling voor de infectie, als maagzuurremmers zijn duur, ingrijpend, vaak inefficiënt, en hebben veel ongewenste neveneffecten.

Broccoli-extracten worden al een tijdje onderzocht omdat ze doeltreffend blijken voor beide problemen, én als kankerpreventie.
Nieuwe onderzoeken suggereren dat zowel de infectie met Helicobacter pylori, als maagzuurproblemen en dyspepsie (spijsverteringsstoornissen effectief kunnen behandeld worden met een combinatie van twee andere eeuwenoude zachte remedies. Een combinatie van zwarte komijn (Nigelle sativa) en honing bleek doeltreffend voor de uitroeiing van de Helicobacter, én de behandeling van dyspepsie. Beide zijn volstrekt veilig, en er werden geen ongewenste neveneffecten gemeld.

Hoe voorkom je een moeilijke spijsvertering
Hoe risico op spijsverteringsklachten verminderen?

Meer lezen:
Maagzuur blussen met aloë vera
Wat veroorzaakt spijsverteringsaandoeningen?>
Maagklachten: natuurlijke middelen werken beter dan medicatie

Bronnen:
Hashem-Dabaghian F et al. Combination of Nigella sativa and Honey in Eradication of Gastric Helicobacter pylori Infection. Iran Red Crescent Med J. 2016 Jun 21;18(11):e23771.
Mohtashami R et al. Efficacy and safety of honey based formulation of Nigella sativa seed oil in functional dyspepsia: A double blind randomized controlled clinical trial. J Ethnopharmacol. 2015 Dec 4;175:147-52.

 

lijn