Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 juni 2017
Choline voor sterke botten
| 30/06/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Choline voor sterke botten Choline is belangrijk voor zeer diverse lichaamsfuncties, o.a. hersenontwikkeling (zeer belangrijk tijdens de zwangerschap) en zenuwstelsel, lipidenstofwisseling en de lever,… Dierenstudies suggereerden ook invloed op het botmetabolisme. Een grote studie onderzocht dit bij bijna 5000 mensen.
Hieruit bleek dat diegenen met de laagste voedingsopname van choline, en de laagste lichaamsvoorraden, vaker een lage botdensiteit hadden. Dit betekent osteoporose en zwakkere botten, en een hoger risico op fracturen bij het ouder worden.

Choline kan wel (beperkt) door het lichaam gesynthetiseerd worden uit betaïne, maar aanvoer via de voeding is cruciaal. Het botkapitaal wordt vooral opgebouwd tijdens de jeugd, tot halfweg de dertig, en wordt vooral beïnvloed door de voeding en beweging. Maar ook later blijven deze belangrijk om de botdensiteit op peil te houden.
Choline komt voor in dierlijke voeding, vooral in eidooier en orgaanvlees. Choline wordt gerekend tot de Vitamine B-groep en is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Lecithine
Osteoporose preventie

Meer lezen:
Geef osteoporose geen kans
Is osteoporose een calciumprobleem?
De veelvuldige eigenschappen van lecithine

Bronnen:
Øyen J et al. Dietary Choline Intake Is Directly Associated with Bone Mineral Density in the Hordaland Health Study. J. Nutr. April 1, 2017; 147(4):572-578

 

lijn