Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 mei 2019
De calciumparadox: synergie vitamine D en K
| 08/05/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
De calciumparadox: synergie vitamine D en K Calcium is overvloedig aanwezig in ons lichaam. Het is nodig voor sterke botten, maar ook voor tal van andere functies.
Maar er is een eigenaardige paradox: calciumtekort in de botten (osteoporose) gaat meestal samen met atherosclerose (slagaderverkalking). Dit wil zeggen dat we geen calciumtekort hebben in de voeding, het komt op de verkeerde plaats terecht.

Een analyse van 144 studies concludeerde dat calciumsupplementen verantwoordelijk zijn voor meer atherosclerose, nierziekten, en meer cardiovasculaire mortaliteit.
De reden is: vitamine D verhoogt de calciumopname, maar vitamine K2 zorgt dat het in de botten terechtkomt, en niet in de slagaderwand of nieren.
Vitamine K1 is al lang bekend omwille van zijn rol bij de bloedstolling, maar het is de K2-vorm (of MK-7) die verantwoordelijk is voor de activatie van de eiwitten die calcium opslaan in de botten, en niet in de zachte weefsels.
Vitamine D-suppletie hoort dus altijd samen te gaan met vitamine K. Zeker als er extra calcium gegeven wordt.

Osteoporose preventie
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Hoge cardiovasculaire sterfte door vitamine K2-tekort
Vitamine K2 beschermt tegen botontkalking
Minder vetweefsel met extra vitamine D

Bronnen:
Grzegorz B. Wasilewski,Marc G. Vervloet and Leon J. Schurgers1, The Bone—Vasculature Axis: Calcium Supplementation and the Role of Vitamin K, Front Cardiovasc Med. 2019; 6: 6, published online 2019 Feb 5; 6:6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6370658/

 

lijn