Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 januari 2014
Koffie toch niet zo gezond?
| 03/01/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Koffie toch niet zo gezond? Een grootschalig onderzoek (40.000 deelnemers) van de Mayo Clinic suggereert dat vier kopjes koffie per dag het risico op voortijdige sterfte verhoogt (!) vooral bij mannen en vrouwen jonger dan 55. De interpretatie van deze studie is erg lastig, want bij mannen en vrouwen ouder dan 55 was er geen relatie meetbaar. Bovendien vonden de onderzoekers geen relatie met sterfte door een hartaandoening. Vrouwen lijken wel gevoeliger te zijn voor koffie.

Is koffie nu gezond of ongezond? Zonder dat een pasklaar antwoord op deze vraag bestaat, mogen we er niettemin van uitgaan dat koffie geen kwaad kan wanneer de koffiedrinker een gezonde leefstijl volgt. Bijvoorbeeld: zware koffiedrinkers zijn vaker tegelijk roker en hebben een lagere hartgezondheid, zo toonde deze studie. Koffie kan slaapproblemen veroorzaken en enkel om die reden ongezond zijn. Wanneer koffie gebruikt wordt om 's avonds langer te kunnen werken (stress en weinig slaap) of om 's morgens het ontbijt over te slaan, dan is dat ongezond.

Nooit meer moe, hoe doe je dat ?
Hoe gezonder eten?

Meer lezen:
Koffie en gezondheid
Koffie beschermt tegen dementie
Koffie verhoogt de concentratie niet

Bronnen:
Liu J, Sui X, Lavie CJ et al. Association of coffee consumption with all-cause and cardiovascular disease mortality. Mayo Clin Proc. 2013 Aug 15. pii: S0025-6196(13)00578-8

 

lijn