Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u vaak last van stress?
ABC GEZONDHEID - Artikels
21 oktober 2019
Kruiden beschermen je gezondheid
| 21/10/2019 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Kruiden beschermen je gezondheid Keukenkruiden en specerijen worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken, om meer smaak te geven. Maar ook om voedsel beter te bewaren en voor medicinale doeleinden. Zowat alle kruiden hebben nuttige eigenschappen: antioxidant, bescherming tegen ontstekingen, infecties en kanker, regeling van glucose- en cholesterolstofwisseling, en zelfs voor het humeur. Wetenschappelijk onderzoek bevestigde ondertussen de beschermende effecten: cardiovasculair, diabetes, kanker, neurodegeneratie,…

Deze eigenschappen zijn te danken aan de hoge concentratie en verscheidenheid aan bio-actieve stoffen die kruiden bevatten. Geciteerd worden: knoflook, rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, salie, peterselie, peper en chilipepers, kurkuma, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, komijn, dille, venkel, gember, citroengras, (peper)munt, anijs, saffraan,… Voor iedere smaak wat wils dus.

Regelmatige consumptie van goed gekruid voedsel vermindert de onvermijdelijke ontstekingsreactie na de maaltijd, en blijkt gelinkt aan een lager overlijdensrisico tengevolge van kanker en hart- en ademhalingsziekten. De onderzoekers stellen dat het beschermende effect van ‘kruidenconsumptie’ van groot belang is voor de volksgezondheid en zou moeten opgenomen worden in de voedings(-dieet)richtlijnen.

Hoe gezonder eten?
Hartproblemen voorkomen

Meer lezen:
Kruiden tegen alcoholverslaving?
Verbeter je geheugen met kruiden
Gebakken vlees gezonder met kruiden

Bronnen:
Jiang TA. Health Benefits of Culinary Herbs and Spices. J AOAC Int. 2019 Mar 1;102(2):395-411.
Vázquez-Fresno R et al. Herbs and Spices- Biomarkers of Intake Based on Human Intervention Studies - A Systematic Review. Genes Nutr. 2019 May 22;14:18.
Oh E, Rogers C et al. The Postprandial Effect of Spice Consumption Delivered in a High-Fat Meal on Pro-Inflammatory Cytokine Secretion in Overweight/Obese Men (OR12-06-19). Curr Dev Nutr. 2019 Jun 13;3(Suppl 1).
Hashemian M et al. Turmeric, Pepper, Cinnamon, and Saffron Consumption and Mortality (P18-069-19). Curr Dev Nutr. 2019 Jun 13;3(Suppl 1).

 

lijn