Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
29 september 2015
Vitamine D-gebrek oorzaak van veel ziekten
| 29/09/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Vitamine D-gebrek oorzaak van veel ziekten Vitamine D-tekorten zijn wijd verspreid in Europese landen, vooral bij de oudere bevolking. Wanneer ratten te weinig vitamine D innemen, treedt er schade op in de hersenen ten gevolge van vrije radicalen. Dat schrijven Britse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift 'Free Radical Biology and Medicine'. Vrije radicalen beschadigen eiwitten in de hersenen en veroorzaken leer- en geheugenproblemen bij de ratten. Voldoende vitamine D is nodig om oxidatieve schade in de hersenen te voorkomen.

Deze studie is een belangrijk signaal dat tekorten ernstige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid, ze zijn immers geassocieerd met dementie, kanker en hartziekte. Butterfield, hoofdauteur van de publicatie, raadt iedereen, vooral senioren, aan om hun vitamine D-waarde in het bloed te laten controleren door hun huisarts.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Hoe de ziekte van Alzheimer voorkomen?

Meer lezen:
Op antibiotica bezuinigen met vitamine D!>
Neem vitamine D bij de grootste maaltijd
Beschermt vitamine D tegen griep?

Bronnen:
Keeney JT, Förster S et al. Dietary vitamin D deficiency in rats from middle to old age leads to elevated tyrosine nitration and proteomics changes in levels of key proteins in brain: Implications for low vitamin D-dependent age-related cognitive decline. Free Radic Biol Med. 13 07 18;65C:324-334

 

lijn