Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
14 april 2016
Algen, een bron van vitamine B12?
| 14/04/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Algen, een bron van vitamine B12? Vegetariërs en vooral veganisten kunnen hun vitamine B12 nu halen uit een alg, met name uit de soort Chlorella pyrenoidosa. Dat algen vitamine B12 bevatten, wisten wetenschappers al langer. Veel van die vitamine B12 is echter een nepvorm, die niet actief is in ons lichaam. Maar sommige algen blijken nu toch ruime hoeveelheden van de actieve vorm van vitamine B12 te bevatten.

Vegetariërs en vooral veganisten hebben een reële kans op een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 komt in de plantenwereld niet voor, maar zit wel in dierlijke voedingsproducten. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat de vitamine B12-status van vegetariërs met een vitamine B12-tekort verbetert door 9 gram van algenpoeder van Chlorella pyrenoidosa te nemen. De vitamine B12-status werd niet enkel vastgesteld aan de hand van serum-vitamine B12, dat een erg onbetrouwbare parameter is. Ook bloedmarkers die de activiteit van vitamine B12-afhankelijke enzymen weerspiegelen, kenden een gunstige evolutie.

Hoe gezonder eten?
Hoe bloedarmoede voorkomen?

Lees ook:
Meer energie met spirulina
Vegetariërs leven bijna tien jaar langer!
Wie kan extra vitamine B12 gebruiken?

Bronnen:
Merchant RE, Phillips TW, Udani J. Nutritional supplementation with chlorella pyrenoidosa lowers serum methylmalonic acid in vegans and vegetarians with a suspected vitamin b12 deficiency. J Med Food. 2015 Dec;18(12):1357-62

 

lijn