Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 januari 2019
Appelen verminderen astmakans
| 03/01/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Appelen verminderen astmakans Het aantal jonge kinderen dat aan astma lijdt neemt spectaculair toe. Volgens een aantal onderzoekers is die stijging o.a. toe te schrijven aan veranderde voedingsgewoonten. Er bestaan talrijke studies waaruit blijkt dat kinderen die weinig fruit eten meer astmagevoelig zijn. Fruit en appelen in het bijzonder, zijn rijk aan beschermende antioxidanten. Een recente studie (juni 2007) toont zelfs duidelijk aan dat appelen het fruit bij uitstek zijn
om ziekten van de luchtwegen bij kinderen te voorkomen. De appel dankt zijn populariteit op dat vlak aan de flavanoïden. Dit zijn natuurlijke antioxidanten.

Appelen zijn rijk aan quercetine , een stof die over verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen beschikt. Quercetine is goed voor het hart, helpt mee om kanker te voorkomen en beschikt over sterke anti-allergische en ontstekingwerende eigenschappen. Precies om die reden speelt de quercetine in appelen een belangrijke rol in het helpen voorkomen van astma bij kinderen. Quercetine blokkeert voor een deel de productie van histamine. Deze stof leidt tot de vernauwing van de luchtwegen door zwelling van het slijmvlies en spasme van de spiercellen om de luchtwegen.

Hoe geraak je van astma af?
Weerstand verhogen bij kinderen

Meer lezen:
Appelen tegen griep en astma?>
Betere levenskwaliteit door voeding
Prebiotica beschermen je tegen astma

Bronnen:
Okoko BJ, Burney PG, Newson RB, Potts JF, Shaheen SO. Childhood asthma and fruit consumption. - Eur Respir J. 07-06;29(6):1161-8.

 

lijn