Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 december 2020
Herstel je slaapritme met melatonine
| 17/12/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Herstel je slaapritme met melatonine Mensen die werken met een ploegenrooster moeten vaak dienst doen die op elk moment van een etmaal kan beginnen. Hierdoor wordt hun slaapritme grondig verstoord, met vermoeidheid, concentratiestoornissen en geprikkeldheid als gevolg.
Melatonine lijkt deze storing van het slaapritme te kunnen opvangen. Verplegers en verpleegsters die een half uur voor het slapengaan 5 mg melatonine innamen, hadden een betere slaapkwaliteit en vielen sneller in slaap. De onderzoekers vonden de resultaten bemoedigend genoeg om een studie op te starten die de slaapkwaliteit objectief zal meten.

Melatonine is een slaaphormoon, maar zit ook in de voeding (bier, walnoten ...). Ook de darmen produceren veel melatonine, maar daar heeft het een andere functie. Als supplement is het lange tijd verboden geweest, hoewel melatonine volgens de wetenschappelijke literatuur veilig is. Nu kun je het op voorschrift verkrijgen bij de arts. Melatonine wordt aangemaakt uit een voedingsstof: tryptofaan. De betere voedingsbronnen van tryptofaan zijn sojabonen, Parmezaanse kaas en pompoenpitten.

Een goede slaaphygiëne voor een goede slaap
Hoe behandel je slapeloosheid op een natuurlijke wijze?

Meer lezen:
Slaappil voor betere nachtrust?
Betere slaapkwaliteit met melatonine
Cardiovasculaire bescherming door melatonine

Bronnen:
Sadeghniiat-Haghighi K, Aminian O et al. Efficacy and hypnotic effects of melatonin in shift-work nurses: double-blind, placebo-controlled crossover trial. Journal of Circadian Rhythms 08, 6:10. doi:10.1186/1740-3391-6-10
Auld F et al. Evidence for the efficacy of melatonin in the treatment of primary adult sleep disorders. Sleep Med Rev. 2017 Aug; 34:10-22.

 

lijn