Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 december 2016
Vermoeidheid tegengaan met carnitine
| 09/12/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Vermoeidheid tegengaan met carnitine Carnitine vermindert vermoeidheid bij vrouwen met een 'trage schildklier'. Een supplement van 990 mg carnitine, twee maal per dag te nemen, geeft een duidelijke verbetering van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid volgens Koreaans onderzoek. Het onderzoek telde 57 vrouwen en 3 mannen. Carnitine blijkt volgens het onderzoek het best te werken bij vrouwen jonger dan 50.

Een te trage schildklier (hypothyroïdie) betekent dat de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt en dat de patiënt extra schildklierhormoon moet innemen. Zelfs in geval van voldoende schildklierhormoon in serum klagen vele patiënten nog altijd over vermoeidheid. Een mogelijke reden hiervoor is dat ondanks schildklierhormoon het carnitine-niveau nog steeds te laag is bij deze groep van patiënten. Carnitine is nodig voor de verbranding van vetzuren in de mitochondriën en zorgt dus voor energie. Het gaat ook vermoeidheid tegen bij patiënten met andere gezondheidsproblemen.

Nooit meer moe, hoe doe je dat ?

Lees ook:
Meer energie met spirulina
Energiegebrek door kaliumtekort
Minder vermoeid door meer te bewegen
Leverpatiënten krijgen meer energie met carnitine

Bronnen:
An JH, Kim YJ, Kim KJ et al. L-carnitine supplementation for the management of fatigue in patients with hypothyroidism on levothyroxine treatment: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Endocr J. 2016 Jul 16. [Epub ahead of print]

 

lijn