Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 mei 2019
Veroudering en mitochondriën
| 27/05/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Veroudering en mitochondriën Mitochondriën zijn celstructuren (organellen) die energie voor de cel produceren. Elke cel bevat mitochondriën, soms duizenden in aantal. Er is veel parallel tussen veroudering van ons lichaam en de veroudering van de mitochondriën. Dat komt omdat mitochondriën ook een bron zijn van oxidatieve stress, waartegen we ons beschermen met antioxidanten. Die oxidatieve stress doet de mitochondriën verouderen, zodat wij ook verouderen.

Naast antioxidanten zijn vele andere voedingsstoffen nodig om de veroudering van mitochondriën te vertragen. Koper, ijzer en vitamine B6 vervullen een sleutelfunctie in de verbranding van zuurstof. Zink is nodig voor herstel van cruciale onderdelen van de mitochondriën. Ook biotine en vitamine B5 zijn onmisbare vitaminen.
Van vele van die voedingsstoffen komen we te kort. We worden niet onmiddellijk ziek, maar we verouderen wel sneller dan normaal en we worden vatbaarder voor chronische ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

Hoe gezonder eten?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Gezond ouder worden
Olijfolie voordeligst bij het verouderen
Vitamines beschermen ouderen tegen depressie

Bronnen:
Ames BN. Mitochondrial decay, a major cause of agingJournal of Alzheimer’s Disease. 6:117–121

 

lijn