Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van haaruitval?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 augustus 2020
Waarom algen eten?
| 31/08/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Waarom algen eten? Al bijna honderd jaar krijgen algen wetenschappelijke aandacht vanwege hun voedingswaarde. Eerst dachten wetenschappers dat algen een algemene voedingsbron zouden worden wegens hun rijke proteïnegehalte. Spirulina en nostoc werden overigens al eeuwen gebruikt in Azië en Afrika.
Ondertussen is het proteïnegehalte niet meer het enige argument om hen als gezondheidsvoeding te bestempelen. Algen zijn rijk aan vitamines (vitamine B), mineralen (kalium, magnesium, ijzer en calcium) en carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine, astaxanthine ...). Carotenoïden zijn een groep van antioxidanten die de ogen en de huid beschermen.

Algen zijn ook een bron van omega-3-vetzuren. Sommige algen zijn zo rijk aan omega-3-vetzuren dat er bedrijven zijn die omega-3 uit algen winnen.
Bekende algensoorten in supplementvorm verkrijgbaar zijn spirulina, chlorella, klamath-algen, dunaliella en haematococcus. Ze hebben allen specifieke eigenschappen.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Omega-3 essentieel tijdens zwangerschap

Lees ook:
Meer energie met spirulina
Astaxanthine, superantioxidant
Ontgiftig je lichaam met chlorella

Bronnen:
Chacón-Lee TL, González-Mariño GE. Microalgae for 'healthy' foods - Possibilities and challenges. Compreh Rev Food Sci Food Safety. 10; 9:655-75
Merchant RE, Phillips TW, Udani J. Nutritional supplementation with chlorella pyrenoidosa lowers serum methylmalonic acid in vegans and vegetarians with a suspected vitamin b12 deficiency. J Med Food. 15 12;18(12):1357-62

 

lijn